Huminsavak

Alpesi iszap, az évezredes gyógyító szer

A természet műhelyében, a leopoldskroni felszíni gyógyiszapkészletben egyedülálló hatású anyag rejlik, amelyet az emberek már 1820 óta használnak. Tudományosan bizonyított, hogy ez a kincs egyike Európa legértékesebb gyógyiszap készleteinek.
A gyógyító alpesi iszap összesen több mint 350 különféle gyógynövény hatóanyagait tartalmazza, amelyek együttesen eredményezik a gyógyító alpesi iszap kitűnő hatását. A gyógyászati gyakorlatban a kémiai alkotórészek közül a huminsav a legfontosabb.

Mik azok a huminsavak?
Tulajdonképpen a növényi eredetű, természetes anyagok, amelyek mindenütt előfordulnak a természetben. Biológiailag aktív vegyületei alkalmazhatóak különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására, más erős gyógyszerek káros mellékhatásainak enyhítésére.
Ezek a természetben előforduló, bonyolult összetételű szerves savak az emberi szervezet számára igen fontos funkciókkal rendelkeznek.

Hogyan hatnak a huminsavak?
Egy részük a szervezetben felszívódik és a vérrel eljut a sejtekbe, más részük viszont a bélrendszerben maradva serkenti, szabályozza a bélflórát, felvehető állapotban tartja a tápanyagokat, megköti a mérgező anyagokat, majd a bélcsatornán keresztül kiválasztja őket.
Az alpesi gyógyiszap rendkívül finom részecskékből áll, nagymértékben megnövelve ennek a természetes az anyagnak a felületét. A finom részecskék közötti terek kis felszívó kapillárisokat alkotnak, ezeken keresztül a mérgek felszívódnak a gyógyiszapba, így könnyen kiüríthetők.
A huminsavakat az emberi anyagcsere nem tudja felvenni de bio- elektrokémiai hatásukkal vonzzák a szabad gyököket stb. és kihajtják őket a testből a székletürítés által.
Ez különbözteti meg minden más gyógyszertől, amelyek kémiai hatásukkal beavatkoznak az anyagcsere folyamatokba, ezért nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak.

Mire jó a huminsav?
Befolyásolják az endokrin-rendszer működését, így szerepük van nagyon sok ismert betegség megelőzésében.
A huminsavas készítmények elsősorban a szervezet méregtelenítésére és savtalanításra kiválóak, összetevői erősíti az immunrendszert.
Kizárólag természetese alapanyagokat tartalmaznak, folyadék formájában fogyaszthatóak, külsődlegesen kozmetikai készítményekben alkalmazhatóak.
A termeszetes huminsav közel 70 féle ásványi anyagot tartalmaz, így alkalmas a mikro-elemek pótlására. Emellett segíti a nyomelenek felszívódását és hasznosulsát is a szervezetben, biológiailag aktív formában, természetes arányban.
Különösen előnyösek a szervezet ásványi anyag hiányának pótlására.
Balneoterápiában való alkalmazásuk igen elterjedt. Ekkor a fürdővízben oldott hatóanyag a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, ugyanakkor a bőrön át kijutott méreganyagokat a vízben lévõ huminsav megköti, így méregteleníti a szervezetet.
Külsődleges felhasználás (iszappakolás) esetén is jelentõs a huminsavak gyulladáscsökkentõ, fájdalomcsökkentõ, vérkeringés serkentõ, antireumatikus, fertõtlenítõ, gombaölõ hatása.
Minthogy a huminsavak renkívül széles felhasználási spektrumot kínálnak és mellékhatásoktól mentesek, jelentősségük fokozott az orvosi rendelvényekben és a gyógyítók terápiáiban.
Szélesebb körű felhasználásuk különböző gyógykúrákban lehetséges, amikor a külsődleges felhasználást kombináljuk, a humisav-tartalmú készítmény gyakori bevételével. Ennek célja a jobb és hosszabb terápiás hatás elérése a gyógykúrák alkalmával.

A Wilhelminen Kórház (Bécs, Ausztria) tudósai dr. Hammerl vezetésével az alábbi hatásait dokumentálták a leopoldskroni alpesi gyógyiszapnak:
méregtelenítő hatású;
kiegyenlíti a vérzsírszintet és a vérnyomást;
a szervezet általános ellenállóképességét fokozza;