Pikkelysömör

Betegtájékoztató a pikkelysömörről

Kialakulása, okai
A pikkelysömör kialakulása több tényezőtől függ. A hajlam öröklött, ebben több gén is szerepet játszik. Eddig 7, úgynevezett pikkelysömörre hajlamosító PSORiasis Susceptibility gént – PSORS-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7 – írtak le. Ma még nincs olyan rutinvizsgálat, melynek segítségével, a bőrtünetek megjelenése előtt, jelezhető lenne a pikkelysömörre való hajlam. Ahhoz, hogy a betegség tüneteket okozzon, az öröklött gének mellett úgynevezett “provokáló faktorra” is szükség van. Ez lehet bármilyen olyan külső vagy belső tényező, amelyre a bőr reagál. Ezek közé tartozik a tartósan fennálló stressz általi leterheltség, az elhízás és a dohányzás is.

A pikkelysömör bőrtünetei csak akkor alakulnak ki, ha hajlam és provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet. A pikkelysömör azonban semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg környezetére nem veszélyes.

Tünetek

A kórkép tünetei annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, és csak ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A pikkelysömörnek számtalan fajtája létezik, s a tünetek is sokfélék: egyeseknél csupán a gyulladt bőrfelület szárazsága, pikkelyessége látható, másoknál ez viszketéssel is jár. A hámló réteg könnyen lekaparható, a lekaparás után pontszerű, apró vérzés látható, aminek az az oka, hogy a bőr pikkelysömörös elváltozásában a bőr érszerkezete is kórosan megváltozik. A betegség az egész testen bárhol megjelenhet, de vannak olyan területek, ahol gyakrabban előfordul, ilyen a hajas fejbőr, végtagok feszítő felszíne – térd, könyök -, és a körmök.

A legsúlyosabb megjelenése a kórképnek, amikor a bőrön gennyhólyagok látszanak. Ezek a gennyet tartalmazó hólyagocskák 1-2 mm-estől több cm-esek lehetnek, enyhe esetben csak a tenyereken-talpakon, veszélyesebb esetben az egész testen jelentkeznek. Ez az állapot már járhat komoly belgyógyászati szövődményekkel, fertőzésekkel, sőt súlyos esetben vérmérgezés is kialakulhat, szerencsére azonban az enyhe-középsúlyos formák a gyakoribbak.

A pikkelysömör a belső szerveket nem betegíti meg, csak izületi panaszokkal társulhat. A belsőszervi elváltozások viszont ronthatják, vagy provokálhatják az előbbiekben említett tünetek megjelenését. Az elváltozás lefolyása rendkívül változatos, vannak, akiknél egész életükön át csak a könyök felett, térdeken jelenik meg, másoknál viszont időnként a több tenyérnyi plakkok szinte elborítják a bőrfelszínt. Ez a hullámzó megjelenés nagyon jellemző, néhány hónapos, súlyosabb állapot után a betegek akár évekig tünetmentesek lehetnek. Nyáron általában javulás várható, fertőzéseket, komolyabb stresszt követően a bőr állapota romlik.

Kezelés, megelőzés

A 20. század előtt a pikkelysömörben szenvedő emberek számára nem álltak rendelkezésre hatékony kezelések. Bár a betegség még mindig nem gyógyítható, de korszerű kezelésekkel ma már tünet mentesíthető. A bőrgyógyász, értékelve a tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, és még több más szempontot is, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. Ez lehet helyi, gyógyszeres, amikor szaliciles kenőcsök, sampon, olajok vagy sós fürdő segítségével a szakemberek elősegítik a pikkelyek leválását a gyulladt bőrfelületekről. Súlyosabb esetben ezt a beavatkozást egészíti ki az UV-A vagy UV-B fényterápia, amikor az érintett egész testét, vagy csak az érintett bőrfelületeket meghatározott ideig kezelik adott hullámhosszú UV-fénnyel. Különösen súlyos állapotban pedig már Magyarországon is elérhető a biológia terápia, amelynek során injekciókúra segítségével gyorsan, jelentős javulás érhető el a betegek állapotában, és amelynek lényege a fehérvérsejtek, immunsejtek, és a hámsejtek kölcsönhatásának gátlása.

A gyógyszeres és fényterápia, valamint a helyi kezelés kiegészítéseként elengedhetetlen azonban a betegség kiújulását elősegítő tényezők – elhízás, stressz, dohányzás – csökkentése is, ezek nélkül ugyanis a terápiák nem teljes hatékonyságúak.

Betegtájékoztatónk a Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának leírása és ajánlásai alapján készült.

Az eredeti cikk megtekinthető itt >>