Alternatív psoriasis kezelés

Az iszapok alkalmazása
Amikor alternatív gyógymódként iszapkezelést használunk, mindennapos panaszaink enyhülnek. Elő- és utógondozásban sok betegségnél segíthet az iszap.
Súlyos betegségek esetében, vagy ha az alkalmazásban bizonytalanok vagyunk, akkor minden esetben konzultáljunk orvosunkkal. Az orvos vagy terapeuta diagnózisunk alapján dönti el, hogy melyik kezelési forma szükséges az optimális hatás eléréséhez.
Mikor javasolt az iszap használata?
Alapjában véve minden ember használhatja az iszapot ivókúra, fürdő, borogatás, pakolás formájában és persze a kombinálva is. Használata korlátozott vérkeringés serkentő fürdő vagy meleg felhasználás esetén, pl. fejfájásnál, szívfájdalomnál, vagy erős fáradság esetén. Menstruáció esetén óvakodjunk az altest iszapfürdőjétől és a melegen való használattól. Rosszindulatú daganat esetén az iszap nem alkalmazható.

Milyen ellenjavallatok vannak?
Vénakárosodás, nyirokáramlási zavarok, bénulás, daganatos betegségek valamint szív- és keringési betegségek esetén nem javasoljuk az iszapkezelések alkalmazását.
Minden esetet egyedileg orvosunkkal kell egyeztetnünk.

Milyen bőrbetegségek esetén alkalmazzunk iszapot?

Psoriasis
Kúraszerűen elvégzett ivókúra és iszappakolás hatására ritkábban jönnek a rohamok és nem lesz többé olyan intenzív, mint korábban. Az iszapot már érdemes az első jeleknél alkalmazni.

Fejbőr problémák
Az iszapkúrákat sikerrel alkalmazzák ekcéma és más bőrbetegségek esetén. Belsőleg ivókúra, külsőleg a fej lemosására.
Tenyér ekcéma
Jellemzően évente tavasszal visszatérő probléma, amely gyógynövényekkel és gyógyiszappal karban tartható. Sokan feladják a kezeléseket, mert általában a méregtelenítés önmagában nem segít.

A kezelés kézfürdőből, iszapkrém és iszap ivókúra együttes alkalmazásából áll több hónapon keresztül. A türelem és kitartás meghozza az eredményt. A lényeg a belső és külsőleges alkalmazása hosszú időn keresztül.

Milyen hosszú ideig kell az iszapot használni?
Az iszaphasználat NEM egyszeri kezelést jelent. Az iszap fürdőkúrát vagy az ivókúrát legalább 3 héten át ajánlatos végezni.
Melyek a legfontosabb iszap alkalmazási módok?
Fürdő

Az iszapfürdő használatának a rehabilitációs gyógyászatban hosszú hagyománya van. A komplex gyógyhatás a fürdő helyes alkalmazásától és annak időtartamától függ. Az iszapfürdő egészségmegőrző funkciója mellett a bőrnek, a léleknek is igazi felüdülés. Egy fürdőkúra általában 10 fürdésből áll. Az iszapfürdőt a kereskedőknél kapható koncentrátumból készítjük.
A teljes fürdő felmelegíti a szervezetet, de akinek a keringése ezt nem tudja tolerálni, annak a teljes fürdőről le kell mondania. Ebben az esetben majdnem minden páciensnél alternatív megoldásként alkalmazható az ülőfürdő, a kéz- és lábfürdő a hőmérséklet váltakoztatásával.
Hogyan készítsük el a fürdőt?
Egy hatékony, jóleső fürdőhöz iszap koncentrátumot használunk. Ez egy különleges készítmény, az iszap megőrölt, finomított formában található benne. A jó minőségű iszapnak természetes friss föld illata van és fekete a tushoz hasonló színe.
Az iszapfürdő koncentrátum biokémikus aktív alkotóelemeket tartalmaz, így elegendő csekély mennyiségben hozzáadni a fürdővízhez, hogy hatékony és természetes iszapfürdőt kapjunk.
Fontos tudnunk, hogy amikor egy sorozatos fürdőkúrát elkezdünk, akkor a harmadik vagy negyedik használatkor átmeneti rosszabbodás jelentkezhet állapotunkban. Ez a harmadiktól a hatodik használatig enyhülni fog és az állapotunk javulni fog. Emiatt a kúrát nem kell megszakítani, hiszen csak a hatást jelzi.
Az iszapfürdő vétele előtt az alábbiakat vegyük figyelembe:
Az ajánlott fürdőhőmérséklet 37 és 39 között legyen, amelyet forró víz utántöltésével változatlanul tudunk tartani.
Fokozzuk a fürdési időt és a vízhőmérsékletet egyénileg és lépésenként, különösen, ha gyenge a vérkeringésünk.
Az iszapfürdő ne legyen hosszabb 30 percnél, mert bőrünk veszíthet zsírosságából.
A fürdő alatt fejünket ne csavarjuk törölközőbe. A fej a fürdés alatt fontos hőszabályzó.
Az iszaphasználat után tiszta vízzel mosakodjunk meg, a bőrön maradt finom iszaprészecskék a használat után fejtik ki hatásukat.
Az iszap a ruházaton nehezen eltávolítható foltot hagy, ezért használjunk egy régi lepedőt vagy kéztörlőt az iszapfürdőhöz.
Az iszapfürdő után legalább fél órát pihenjünk, amíg szervezetünk regenerálódik.
Mikor NE fürödjünk?
Nyáron a déli hőségben;
Testi megerőltetés és étkezés után;
Közvetlenül elalvás előtt.

Hogyan alkalmazzuk az iszapot bőrbetegségek esetén?
Teljes fürdőhöz kb. fél liter iszapkoncentrátumot adunk.
A fürdő hőmérséklete: 37-39 C legyen.
A fürdőt minden másnap alkalmazzuk 30 napon keresztül.
A fürdőkúra alatt le kell mondani a szervezetet különösen igénybe vevő, megerőltető tevékenységekről. A fürdőkúrát egészítsük ki sok mozgással a friss levegőn, elegendő alvással és egészséges, könnyű ételek fogyasztásával.
KÉZFÜRDŐ
Mindenki számára praktikusan elvégezhető, különösen a kézen lévő ekcéma kezelésére javasoljuk.
A mosdókagylóba töltött 33 C vízhez adjunk 125 ml iszapkoncentrátumot.
Kényelmesen ülve vagy állva helyezkedjünk el a mosdó előtt és kezünket könyökig tegyük bele a mosdóba, hogy az iszap jól ellepje.
Fokozatosan, meleg víz hozzáadásával emeljük a víz hőmérsékletét 41 C –ra. Az iszappakolás 15-20 percig tartson.
Végül engedjünk hideg vizet a kezünkre.
LÁBFÜRDŐ
Könnyen kivitelezhető fürdő, amelyet bőr és körömgombánál javasolt alkalmazni.
A láb iszapkezelése 10-15 percig tartson, majd alkalmazzunk rövid ideig tartó hideg vizes lemosást. A lábat nagyon jól szárítsuk meg, majd tartsuk melegen.

ISZAPPAKOLÁS
Ezt a használati módot helyi panaszoknál alkalmazzuk, minden olyan esetben mikor az iszapfürdő használata nem lehetséges.
Fő szempont, hogy a területi bőrbetegségeknél, mint az akné és az ekcéma iszappakolást javasolunk, a nagy területű bőrbetegségnél pedig a fürdőt alkalmazzuk.
Az iszappakolás alkalmazásakor a teljesen természetes hideg (nem melegített) iszappasztát felhordjuk a megfelelő bőrfelületre.
ISZAP IVÓKÚRA
Az iszap összetételénél fogva rendkívül széles felhasználási spektrumot kínál és mellékhatásoktól mentes, ezért jelentősége fokozott az orvosi rendelvényekben és a gyógyítók terápiáiban.

A huminsav készítmények szélesebb körű felhasználása gyógykúrákban lehetséges. Ez kombinálja a külsődleges felhasználást, a humisav-tartalmú készítmény gyakori bevételével. Ennek célja a jobb és hosszabb terápiás hatás elérése a gyógykúrák alkalmával.

Az iszap ivókúrával jót teszünk az ideges gyomrunknak, az immunrendszerünknek és anyagcserénknek, egyúttal normalizáljuk a sav-bázis háztartásunkat, emésztésünket, vérnyomásunkat és vérzsír értékünket.
Az iszap ivókúra kitűnő gyerekeknek is. Alkalmazzuk gyermekkori bőrbetegségeknél, iskolai stressznél vagy koncentrációzavarnál és immungyengeségnél.

Az iszap ivókúra évtizedek óta a belgyógyászatban és természetgyógyászatban bevált kezelési mód.

A Wilhelminen Kórház (Bécs, Ausztria) tudósai dr. Hammerl vezetésével az alábbi hatásait dokumentálták az iszap ivókúrának:

méregtelenítő hatású;
csökkenti a bélrendszeri káros baktériumok számát;
kiegyensúlyozza a gyomorsav termelést;
extra adagban alkalmazva az immun- és a metabolikus rendszert stimulálja;
jótékony hatású gyomoridegesség esetében;
kiegyenlíti a vérzsírszintet és a vérnyomást;
rendezi a bőrproblémákat;
javítja az általános védekezőképességet;
fokozza vérkeringést és fékezi a gyulladásos folyamatokat.

Az iszap ivókúrát naponta két alkalommal reggel és este, fél órával étkezés után vegyük be, legalább három héten keresztül. A koncentrátum kávészínű, szagtalan sűrű rostos folyadék, amely felhígítva egyszerűen fogyasztható és ízesíthető.Székrekedés esetén használjunk kefírt vagy vizet lenmaggal kombinálva a higításhoz.
Figyeljünk arra, hogy naponta legalább min. 2 liter vizet megigyunk.
Végezetül szeretném megjegyezni, hogy ivókúrát mindenki végezheti, azok is, akik teljesen egészségesek.
Az iszap ivókúra az egyéni panaszokat folyamatosan csillapítja, károsult szöveteinket regenerálja, az emésztőmirigyek zavart kiválasztását normalizálja. A változás egy ivókúránál legkorábban 3 hét után jelentkezik. Egy hosszabb használat még tovább erősíti szervezetünket.
forrás:
Altes Naturheilmittel Moor/ Dr. med. Petra Wenzel

fordítás, szerkesztés:
Anger Anita, vezető tanácsadó
www.atermeszetmuhelye.com